Tips voor beginnende beleggers

Dirk Folkerts
11 Jan 2022
5 min leestijd

Als u begint met beleggen, komt er veel op u af. Welke aandelen, welk platform, ben ik te laat of juist te vroeg?

Misschien vindt u beleggen juist helemaal niet interessant, en denkt u er liever niet te veel over na.

Als u begint met beleggen, kunt dit het beste doen door eerst een stap terug te zetten. Veel beleggers doen dit niet, en dat is jammer. Wat ook bij beleggen geldt bij een goede voorbereiding het halve werk is.

Het is jammer als u begint, en al uw geld op enkele beleggingen heeft gemikt en u al snel spijt krijgt.

Het vermijden van fouten is misschien wel het belangrijkste bij beleggen. U hoeft helemaal niet perfect te beleggen. Verwacht niet te veel, en blijf realistisch.

  1. Maak vooraf een plan wat u het komende jaar gaat doen en houdt u er aan. Dit is het moeilijkste advies, maar tegelijk ook het beste. Als u een duidelijk plan heeft, dan niet afhangt van de waan de dag belegt u altijd beter.
  2. Spreid uw beleggingen. Beleg in een indexfonds of beleggingsfonds. Zelfs als u wilt zelf beleggen. Als zelf beleger, kies een Nederlands fonds van Actiam of een ETF van Vanguard. Dit is de basis.
  3. Kies verschillende sectoren en landen. Stop niet al uw geld in technologieaandelen (wat veel wordt gedaan). Vaak zijn dergelijk aandelen al erg duur. Kies liever voor meerdere sectoren. En nog beter voor een brede index zoals de wereld aandelenindex.
  4. Wacht niet op het perfecte instapmoment. Dat komt namelijk niet. U kunt beter langzaam beginnen als u het te spannend vindt. Stap bijvoorbeeld 10% per maand in. Nog beter, stel maandelijks een bedrag in dat u kunt missen voor de komende jaren. De kans dat u dan verkeer gokt, is erg klein.
  5. Lees geen beursnieuws. Dat levert namelijk geen rendement op. Uiteindelijk bepaalt de markt de koersen. Journalisten schrijven alleen over wat er al gebeurd is. Dat heeft geen economische waarde voor beleggen. Dat klinkt wat onvriendelijk, maar is in talloze wetenschappelijke studies aangetoond. De koersen worden alleen door toekomstige gebeurtenissen bepaalt, die niet te voorspellen zijn. U bent niet dom of slim als u verkeerd of goed belegt, het is enkel toeval.